herbata na odchudzanie

Jaka herbata na odchudzanie?

Proces odchudzania to prawdziwe wyzwanie, które wymaga zastosowania odpowiednio zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Prawdą jest jednak, że istnieją nawyki, które powinny z nami pozostać nie tylko podczas redukcji masy ciała, ale również na co dzień. Według zasad zdrowego żywienia kluczową kwestią obok jedzenia i ruchu jest prawidłowe nawodnienie organizmu. Poznaj napoje wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszające przemianę materii, które pomogą ci schudnąć lub zachować smukłą sylwetkę!

Herbata – krótka historia

Herbata to złocisty napój znany od tysięcy lat, który do Europy przywędrował z Chin. Ten popularny napar w praktyce powstaje z liści i pączków krzewu Camellia sinensis. Roślinę tę na szeroką skalę uprawia się w Chinach oraz Indiach.

O rodzaju, kolorze i właściwościach herbaty decyduje sposób obróbki jej liści. Najpopularniejsze gatunki to herbata zielona, herbata czarna, czerwona, biała oraz żółta. W sprzedaży można ją spotkać w formie sypanej (liściastej) lub w saszetkach. Ciekawy produkt stanowi również herbata granulowana, której popularność w naszym kraju nie jest jednak zbyt wysoka.

Właściwości odchudzające herbaty

Herbatki odchudzające mogą obejmować wiele gatunków, w tym popularne herbaty chińskie, czerwone, zielone oraz yerba mate (napar z ostrokrzewu paragwajskiego). W ich składzie znajduje się alkaloid – teina, która powoduje działanie zbliżone do kofeiny zawartej w kawie. W przeciwieństwie do niej wykazuje jednak stopniowe i powolniejsze właściwości pobudzające. Herbatki odchudzające przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu pomagają szybciej spalać kalorie. Takie działanie natomiast przyspiesza spalanie tłuszczu. Biorąc pod uwagę redukcję masy ciała, niektóre preparaty ziołowe i herbaty wykazują również inne cenne właściwości:

  • regulują wydzielanie soków trawiennych,
  • pobudzają wydzielanie żółci,
  • wykazują właściwości moczopędne, dzięki czemu pozwalają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu,
  • hamują apetyt,
  • poprawiają pracę wątroby,
  • poprawiają skład mikroflory jelitowej,
  • przyspieszają metabolizm.

Herbata czerwona na odchudzanie

Herbata czerwona pu-erh nie bez powodu jest nazywana w USA mordercą tłuszczu. Okazuje się, że jest to jedna z najskuteczniejszych metod wsparcia podczas odchudzania. Napar nie tylko skutecznie poprawia przemianę materii, ale również spowalnia wchłanianie tłuszczów, co ułatwia redukcję nadprogramowych kilogramów. Czerwona herbata pu-erh pita regularnie wspomaga trawienie oraz pobudza krążenie. Dzięki właściwościom moczopędnym pozwala pozbyć się nadmiaru wody w organizmie. Dzięki temu redukuje obrzęki, zmniejsza masę ciała oraz sprawia, że nasza sylwetka wygląda smuklej.

Jednocześnie herbata czerwona ma również inne cenne dla zdrowia właściwości. Zawarte w niej składniki pomagają obniżać ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu LDL. Natomiast działanie antyoksydacyjne neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Istnieją badania wskazujące pozytywny wpływ czerwonej herbaty na zdrowie jamy ustnej. Regularne picie naparu może zapobiegać rozwojowi próchnicy zębów.

Aby w pełni cieszyć się z dobroczynnych właściwości, czerwoną herbatę należy parzyć od 1 do 3 minut w temperaturze 90°C.

Zielona herbata na odchudzanie

Zielona herbata to jeden z najpopularniejszych naparów wśród osób dbających o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę. Ze względu na liczne właściwości prozdrowotne jest jedną z najlepiej przebadanych herbat na świecie. Co więcej, to właśnie ona najbardziej kojarzy nam się z pozytywnym wpływem na redukcję nadprogramowych kilogramów. W rzeczywistości zielona herbata wspomaga odchudzanie, a pita regularnie pomaga pozbyć się kłopotu z przybieraniem na wadze.

Zawarte w zielonej herbacie katechiny hamują wzrost komórek tkanki tłuszczowej. Natomiast polifenole ułatwiają przyswajanie tłuszczów i węglowodanów. Co ciekawe, regularnie pity napar z zielonej herbaty przyspiesza przemianę materii oraz wykazuje działanie moczopędne. Nietrudno to zauważyć po wypiciu filiżanki zielonej herbaty. Dodatkowo napar zmniejsza wchłanianie cholesterolu, co ma szczególnie istotne znaczenie dla układu krążenia oraz serca.

Zielonej herbaty nie należy parzyć we wrzątku, aby nie utraciła swoich cennych właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo sposób parzenia uzależniony jest od celu, jaki chcemy osiągnąć. Herbatę tę zawsze parzymy w temperaturze 70-80°C:

  • przez 2-3 minuty, aby uzyskać działanie pobudzające,
  • przez 4-6 minut, aby uzyskać działanie uspokajające.

Biała herbata na odchudzanie

Biała herbata podobnie jak wcześniej omówione rodzaje również wspomaga procesy trawienne, a jej działanie może być znacznie silniejsze od właściwości zielonej herbaty. Napar stanowi doskonałe źródło związków przeciwutleniających, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą na dłużej zachować piękny, zdrowy i młody wygląd. Działanie białej herbaty na poziom tkanki tłuszczowej polega na zapobieganiu jej powstawania oraz usprawnianiu metabolizmu tłuszczów.

Sekretem skutecznego odchudzania w przypadku białej herbaty jest sposób jej zbioru. Listki zrywane są w początkowej fazie wzrostu, dzięki czemu zawierają w sobie więcej antyoksydantów. Katechiny i polifenole zawarte w liściach nie tylko skutecznie zwalczają wolne rodniki, ale również wykazują działanie przeciwnowotworowe. Są one cenne dla układu krążenia, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy. Biała herbata wspiera też odporność, zapobiega rozwojowi próchnicy oraz odkładaniu płytki nazębnej.

Aby w pełni cieszyć się z walorów smakowych i właściwości zdrowotnych, białą herbatę zalewamy wodą o temperaturze 85°C i parzymy przez 5-7 minut.

Herbata oolong a procesy metaboliczne

Herbata oolong, nazywana też turkusową lub niebieską wciąż cieszy się małym zainteresowaniem w naszym kraju. Tymczasem ten wysokogatunkowy produkt ma szerokie zastosowanie i wiele cennych właściwości zdrowotnych. Ulung, bo tak wymawia się jej nazwę to skuteczny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn oraz poprawę metabolizmu. Dzięki temu regularne spożywanie tego produktu pomaga spalać tkankę tłuszczową.

Co ciekawe, istnieją badania, w których określono skuteczność herbaty oolong w odchudzaniu. Zgodnie z uzyskanymi wynikami napar może powodować spadek masy ciała powyżej 1 kg u 70% osób pijących 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Warunkiem jest spożywanie herbaty przez minimum sześć tygodni.

To jednak nie koniec cennych właściwości herbaty oolong. Wśród korzyści dla zdrowia warto wymienić także:

  • zmniejszone ryzyko chorób układu krwionośnego,
  • działanie przeciwnowotworowe,
  • regulowanie poziomu cukru we krwi.

Aby korzystać z cennych właściwości niebieskiej herbaty, należy ją zaparzać przez 2-3 minuty w temperaturze 80-90°C.

Herbaty ziołowe na odchudzanie – mięta

Czerwona herbata, zielona czy biała to niewątpliwie jedne z najskuteczniejszych naparów podczas odchudzania. Warto jednak także pomyśleć o herbatkach ziołowych, wśród których na szczególną uwagę zasługuje mięta. Nie od dziś wiadomo, że wspomaga trawienie, dlatego jest regularnie parzona w wielu polskich domach, kiedy pojawia się problem z niestrawnością. Nie każdy zdaje sobie jednak sprawę, że mięta pita regularnie wspomaga odchudzanie poprzez zmniejszanie apetytu. Wielu osobom już nawet sam zapach minimalizuje chęć na sięgnięcie po dodatkową przekąskę, a tym samym dodatkowe kilogramy.

Mięta ma doskonale znany, odświeżający zapach oraz właściwości wspierające trawienie, dlatego warto po nią sięgnąć po obfitym posiłku. Napar pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii. Co więcej, zawarte w mięcie olejki dają uczucie sytości, więc rzadziej podjadamy. Napar warto stosować zwłaszcza w przypadku zaparć, problemów żołądkowych oraz w zespole jelita drażliwego.

  • 20 składników aktywnych
  • wspiera metabolizm
  • pomaga w kontroli wagi
  • darmowa opieka dietetyka przez 50 dni

Yerba mate na odchudzanie

Kolejnym przykładem naparu, który jest pomocny w redukcji kilogramów, jest yerba mate. Jej popularność z roku na rok jest coraz większa, a ze względu na właściwości pobudzające napar u wielu osób zastępuje kawę. Podobnie jak wcześniejsze gatunki herbat, yerba mate również posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Regularne picie yerby nie tylko pobudza organizm, ale też obniża poziom cholesterolu frakcji LDL i podwyższa frakcję HDL. Dzięki temu można skutecznie ograniczyć ryzyko powstawania zmian miażdżycowych oraz chorób sercowo-naczyniowych.

Mechanizm działania yerba mate podczas odchudzania powoduje zwiększone uczucie sytości oraz zmniejszoną aktywność lipazy trzustkowej, która odpowiedzialna jest za rozkładanie tłuszczów. Dzięki temu nasz organizm przyswaja mniej lipidów. Korzystny wpływ tej herbaty na odchudzanie wynika również z innego działania. Yerba pobudza podstawową przemianę materii oraz reguluje poziom cukru we krwi. Dzięki temu tempo spalania kalorii jest szybsze i możemy uniknąć odkładania się tkanki tłuszczowej. Dodatkowo napar wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz przeciwpasożytnicze, dzięki czemu skutecznie poprawia naszą odporność.

Aby w pełni wykorzystać potencjał yerba mate, herbata powinna być parzona w temperaturze 70-75⁰C przez 3-5 minut dla uzyskania pełnego aromatu naparu.

Herbata na odchudzanie – o czym jeszcze warto pamiętać?

Na podstawie powyższych informacji łatwo można wysnuć wniosek, że czerwona herbata, zielona, biała, oolong, yerba mate czy mięta mogą sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać, że pełnią one jedynie funkcję wspomagającą i nie są w stanie zastąpić prawidłowo zbilansowanej diety. Odpowiedni plan żywienia warto też uzupełnić regularną aktywnością fizyczną, która pomaga spalić nadprogramowe kalorie.

Źródła:

  1. Hursel R., Viechtbauer W. i wsp., The effects of green tea on weight loss and weight maintenance: a meta-analysis, International Journal of Obesity, volume 33, s. 956–961 (2009)
  2. Young T.Y., Chou J.I. i wsp., Weight Reduction Effect of Puerh Tea in Male Patients with Metabolic Syndrome, Phytotherapy Research, Volume28, Issue 7, July 2014, s. 1096-1101

Dodaj komentarz