Gorzka pomarańcza to owoc posiadający grubą, ciemnopomarańczową skórkę. Jej nazwa nie wzięła się jednak znikąd, ponieważ miąższ owocu jest rzeczywiście cierpki w smaku. Gorzką pomarańczę wykorzystuje się zarówno w kuchni, jak i w medycynie, a także w przemyśle spożywczym, np. do produkcji słynnego, niebieskiego likieru – Curacao. Jednocześnie warto pamiętać, że ekstrakt pozyskiwany ze skórki gorzkiej pomarańczy sprawdza się podczas odchudzania. Fakt ten wynika ze zmniejszania łaknienia oraz z przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej.
Z artykułu dowiesz się:
- Czym jest gorzka pomarańcza
- Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy a termogeneza
- Właściwości synefryny z owoców gorzkiej pomarańczy
- Owoce gorzkiej pomarańczy w formie ekstraktu – jak stosować?
- Podsumowanie
Czym jest gorzka pomarańcza?
Gorzka pomarańcza, czyli Citrus aurantium to wiecznie zielone drzewko lub krzew z południowo-wschodniej Azji o wysokości sięgającej nawet 10 metrów. Roślina posiada gęste i kłujące gałęzie oraz rodzi owoce przypominające w smaku grejpfruta. W obszar śródziemnomorski gorzka pomarańcza została sprowadzona w X wieku, a dzisiaj rośliny te znane są zwłaszcza w Chorwacji. Sok z owoców gorzkiej pomarańczy jest gorzko-kwaśny, a w ekstrakcie z owoców na szczególną uwagę zasługuje synefryna – związek alkaloidowy o wielu właściwościach.
Zastosowanie gorzkiej pomarańczy jest mocno rozpowszechnione. Owoce zerwane prosto z drzewa co prawda nie nadają się raczej do bezpośredniego spożycia, jednak są chętnie przetwarzane w branży spożywczej. Gorzka pomarańcza wykorzystywana jest do produkcji konfitur i marmolad, dodatków do wyrobów cukierniczych, a nawet słynnego niebieskiego likieru Curacao. W owocach gorzkiej pomarańczy można zaleźć:
- pokaźną dawkę witaminy C, witaminę A, E, biotynę oraz witaminy z grupy B,
- związki mineralne: wapń, fosfor, magnez, żelazo,
- kwas foliowy,
- błonnik pokarmowy,
- fitoskładniki,
- pektyny.
Z kolei medycyna chińska chętnie wykorzystuje suszoną skórkę gorzkiej pomarańczy do poprawiania krążenia, leczenia niestrawności oraz pobudzania apetytu. Wydaje się więc niezrozumiałe, w jaki sposób Citrus aurantium przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a tym samym odchudzanie. Jak działa ten mechanizm?
- 20 składników aktywnych
- wspiera metabolizm
- pomaga w kontroli wagi
- darmowa opieka dietetyka przez 50 dni
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy a termogeneza
Odchudzanie to niełatwe zadanie wymagające wprowadzenia diety redukcyjnej oraz aktywności fizycznej, dzięki którym można zgubić zbędne kilogramy. Regularny, intensywny trening przyspiesza tempo przemiany materii, podnosi temperaturę ciała, a tym samym przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Zjawisko to może jednak przyspieszyć poprzez zażywanie synefryny pochodzącej z gorzkiej pomarańczy. Związek ten jest tzw. termogenikiem definiowanym jako naturalna substancja stymulująca uwalnianie ciepła z organizmu poprzez podwyższenie tempa przemiany materii oraz zwiększenie ilości spalanych kalorii. W efekcie zażywanie ekstraktu z gorzką pomarańczą może przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej
Termogeniki to suplementy diety, które dużą popularnością cieszą się wśród kulturystów, którym wyjątkowo zależy na ograniczeniu ilości tkanki tłuszczowej w celu wyeksponowania mięśni.
Właściwości synefryny z owoców gorzkiej pomarańczy
Poszukiwanie zdrowszego substytutu efedryny trwało wiele lat. W końcu natrafiono jednak na synefrynę z gorzkiej pomarańczy, która ma do niej zbliżoną budowę chemiczną oraz podobne właściwości. Spożywana we właściwych dawkach jest ona jednak bezpieczniejsza dla zdrowia i życia użytkownikó
Wśród najważniejszych właściwości synefryny z gorzkiej pomarańczy należy wymienić:
- pobudzanie układu nerwowego w sposób podobny jak efedryna, adrenalina, czy tyramina,
- oddziaływanie na receptor beta-3, co wywołuje proces lipolizy – rozpadu tłuszczu,
- stymulowanie procesu termogenezy,
- przyspieszanie krążenia i ciśnienia krwi,
Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy poza redukcją tkanki tłuszczowej wykorzystywany jest również jako wsparcie dla osób chorujących na astmę.
Owoce gorzkiej pomarańczy w formie ekstraktu – jak stosować?
Zdaniem Instytutu Oceny Ryzyka z Berlina dzienne spożycie synefryny wraz z dietą nie powinno przekraczać 6,7 mg. Dawka ta będzie jednak zdecydowanie wyższa dla osób, które w swojej codziennej diecie spożywają pokaźne ilości owoców i soków cytrusowych, a także dżemów na ich bazie. W takim przypadku dopuszczalną ilość spożycia synefryny można zwiększyć do 25,7 mg w ciągu dnia. Z kolei za maksymalną, bezpieczną dawkę uznaje się 27 mg tego związku dziennie.
Podsumowanie
Synefryna pochodząca z ekstraktu z gorzkiej pomarańczy to substancja, dzięki której można przyspieszyć proces odchudzania. Należy jednak pamiętać o stosowaniu się do wyznaczonych, bezpiecznych dawek suplementów. W tym celu należy kontrolować nie tylko ilość przyjmowanego preparatu, ale również jego jakość. Zrezygnuj z zakupu suplementów diety, które nie określają w jasny sposób, jaka jest zawartość synefryny w suplemencie. Nic nie jest również w stanie zastąpić prawidłowo zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy, a wraz z nim synefrynę, znajdziecie w suplemencie na odchudzanie Redin, który możecie kupić na Redin.com.pl.
Źródła:
- Sidney J. Stohs, Safety, Efficacy, and Mechanistic Studies Regarding Citrus aurantium (Bitter Orange) Extract and p‐Synephrine, Phytother. Res. 31: 1463–1474 (2017)
- Kaats G. Leckie R., Mrvichin N., Stohs S., Increased eating control and energy levels associated with consumption of bitter orange (p-synephrine) extract: a randomized placebo-controlled study, Nutrition and Dietary Supplements, 2017: 9, s. 29-35